Warning: The magic method __get() must have public visibility and cannot be static in /var/www/vhosts/beyondutrecht.nl/httpdocs/stembus/lib/view.class.php on line 28 Warning: The magic method __set() must have public visibility and cannot be static in /var/www/vhosts/beyondutrecht.nl/httpdocs/stembus/lib/view.class.php on line 33 Beyond Leidsche Rijn -> Beeldenpark
 Kunst in het Leidsche Rijn Park   
 


 

Mathilde ter Heijne


Mathilde ter Heijne heeft haar werk voor het beeldenpark gebaseerd op archeologische vondsten, zoals die ook in Leidsche Rijn zijn gedaan. Ze is daarbij niet alleen geïnteresseerd in de materiële overblijfselen van een beschaving, maar vooral in de rituelen die daarmee samen gaan; het actieve gebruik van de bodem om waardevolle dingen te bewaren en daarmee betekenis te geven aan een plek. Ter Heijne heeft op basis van dit gegeven in samenwerking met bewoners van Leidsche Rijn nieuwe betekenisvolle plekken gecreëerd in het park. Omwonenden hebben een persoonlijk object beschikbaar gesteld dat staat voor een gebeurtenis uit hun leven in Leidsche Rijn. Een selectie van deze objecten is vervolgens in brons gegoten en, middels ondergrondse vitrines, aan de bodem toevertrouwd.In het werk van Mathilde ter Heijne worden historische 'feiten' vaak opnieuw (vanuit feministische theorievorming) geïnterpreteerd. In het project Experimental Archeology; Goddess Worship bijvoorbeeld reconstrueerde ze archeologische keramische voorwerpen met een vrouwelijke symboliek, die door middel van een (eveneens gereconstrueerd) offerritueel bij volle maan in het vuur werden gebakken. Voor het werk in Leidsche Rijn richtte Ter Heijne zich meer op de betekenis van archeologie in een hedendaagse context, waardoor nieuwe gebruiken en rituelen kunnen ontstaan.

Mathilde ter Heijne (Straatsburg, Frankrijk, 1969) woont en werkt in Berlijn, ze studeerde aan de kunstacademie in Maastricht en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Zij heeft haar werk sinds 1995 veelvuldig tentoon gesteld, met name in Europa en de Verenigde Staten, en had solopresentaties in onder andere Berlijn (Galerie Arndt&Partner, 2009), Reykjavik (101 Projects, 2008) en Los Angeles (Susanne Vielmetter Los Angeles Projects, 2007).

 
 


uit het oog, maar niet uit het hart


In november 2008 werden bewoners van Leidsche Rijn uitgenodigd een persoonlijk voorwerp in te zenden dat een belangrijke gebeurtenis uit hun leven in Leidsche Rijn vertegenwoordigt. Hierop heeft Beyond veel reacties ontvangen die samen een mooie verzameling vormden. Achter ieder voorwerp schuilt een bijzonder verhaal, er kwamen ontroerende, grappige, en ook zeer verdrietige ervaringen en gebeurtenissen naar voren. Om deze objecten en hun verhaal onder de aandacht te brengen stelde Mathilde ter Heijne een tentoonstelling samen in Het Gebouw, waar alle ingezonden voorstellen worden getoond.

Klik HIER voor meer informatie over deze tentoonstelling.

 
 


Geluidsfragment


Klik HIER en luister naar een aantal persoonlijke verhalen die verbonden zijn met het kunstwerk van Mathilde ter Heijne.

 
 


Bekijk het filmpje van de making off van Rituele Depositie van Mathilde ter Heijne opgenomen door VPRO i.h.k.v. Eeuw van de Stad, een crossmediaal project van de VPRO op radio, televisie, internet en in de gids in samenwerking met de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR). (www.eeuwvandestad.nl)


 
 
Beyond is in 2009 ten einde gekomen. Als 'afscheidscadeau' realiseerde Beyond zeven kunstwerken van internationaal vermaarde kunstenaars. William Speakman (NL) i.s.m. Gijs Frieling (NL), Daniel Roth (DE), Mathilde ter Heijne (NL), Lucas Lenglet (NL), Fernando Sanchez Castillo (SP), Rob Voerman (NL) en Zilvinas Landzbergas (LT) maakten allemaal een werk.

Download hier de uitnodiging en het programma