PROGRAMMA  HET GEBOUW  Nieuwsfoto van het jaar 2007  
     
 

     
 
Nieuwsfoto van het jaar 2007

12 december 2007 t/m 13 januari 2008

Jongeren konden van 12 december 2007 tot 13 januari 2008 hun stem uitbrengen op de beste nieuwsfoto van 2007. Aan deze landelijke verkiezing deden acht musea mee, waaronder Het Gebouw, tentoonstellingspaviljoen van BEYOND, in Leidsche Rijn. Naast de verkiezing van de ‘Nieuwsfoto van het Jaar’, kon men in Utrecht ook stemmen op het ‘Affiche van de Eeuw’.

Nieuwsfoto van 2007: Waterslurf


Grote winnaar is Meijert de Haan die er vorig jaar juli in slaagde de spectaculaire waterslurf boven de Waddenzee op de gevoelige plaat vast te leggen. Opvallend is dat De Haan amateur-fotograaf is. Het is de eerste keer dat een amateur-foto tot Nieuwsfoto van het Jaar verkozen is. Er werd maar liefst 3.500 keer gestemd in vijf categorieën: Binnenland, Buitenland, Sport, Entertainment en Opvallend. De jongeren stemden om verschillende redenen op de ‘waterslurf’. “Het komt nooit voor in Nederland” was een veel gehoorde reactie. Maar ook: “Er zit veel kleur in, dus hij valt op” en “Mooi dat de natuur dat kan!”. Op het moment dat Meijert de Haan zijn foto zag, wist hij meteen dat hij iets bijzonders gemaakt had.


Foto: ANP

Affiche van de Eeuw: Gnerk.De witte gnotor


Tegelijk met de nieuwsfoto's van 2007 was de tentoonstelling Affiches opgespoord! te zien in Het Gebouw. Uit het bijzondere aanbod affiches die op alle perrons in Nederland hingen in de periode 1945 tot 1996, selecteerde de Kunstuitleen Utrecht 250 affiches van het Spoorwegmuseum. Kinderen konden gedurende de tentoonstelling hun stem uitbrengen op het Affiche van de Eeuw. Het winnende affiche heeft een verwoede nek aan nek race gevoerd met twee andere affiches, maar uiteindelijk kon er maar één de winnaar zijn: Gnerk.De witte Gnotor.Het affiche van Gnerk.De witte gnotor is gemaakt in opdracht van de toenmalige Nederlandse Zuivel Organisatie. De reclame van Melk.De Witte Motor richtte zich vanaf 1983 op jongeren van 12 tot 20 jaar met de boodschap dat melk een eigentijdse drank is die energie geeft. Die boodschap wordt op dit affiche verspreid door een buitenaards wezen, en wel in zijn eigen ruimtetaal.

Iedereen die een stem heeft uitgebracht maakte kans op een gratis entreekaartje voor het Spoorwegmuseum met het hele gezin. De gelukkig winnaar van deze entreekaartjes is Bilal Cetintas, uit groep 8 van OBS het Zand.


adres
Hogeweide 3B
3541 BC, Utrecht
Droomdoos

For each project there is a beyond

Villa Zebra - De Monsterparade

Uit het oog, maar niet uit het hart

Leidsche Rijn kiest 'Observatorium'

On behalf of Leidsche Rijn

Kunstliefde: Boven de bank

Parallel Universe: Het maakbare land

De Belofte 2: Voice of Image

Toekomst van de Dood

Master Humphreys Clock

Villa Zebra - Rooodkapje

Leidsche Rijn College

Nieuwsfoto van het jaar 2007

Affiches opgespoord!

Re-use & use & use

Leidsche Rijn Festival

De Suppoost in Het Gebouw

St. Joost Breda

Re-Identification

Villa Zebra - Heel Kapot

Wereldvrouwen Leidsche Rijn

Spooky - de duistere kant van licht

House for Sale

Dag van de architectuur

Villa Zebra - Ikke Ikke Ikke

Geometry in free space

X.L.R. De Kunstuitleen pakt uit