PROGRAMMA  HET GEBOUW  Toekomst van de Dood  
     
 

     
 
Toekomst van de Dood

In Nederland leven verschillende culturen met hun geloofs- en levensovertuigingen naast elkaar. Maar worden zij ook naast elkaar begraven? Wat zijn de wensen van al die Nederlanders met hun verschillende culturele achtergronden en persoonlijke opvattingen? Hoe ziet de doden - of herdenkingsplaats van de toekomst er uit? HKU studenten en leerlingen van het Meerstroom College in Utrecht hebben hun denkbeelden hierover vormgegeven in de tentoonstelling De Toekomst van de Dood. Hun werk is deze zomer te zien in Het Gebouw, een tentoonstellingspaviljoen van BEYOND, het meerjarig kunstproject voor Leidsche Rijn.

In 2007 ging het project De Interculturele Dodenplaats van Architectuurcentrum Makeblijde Houten van start. Studenten aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht hebben samen met een landschapsarchitect, een Islamitisch theoloog, een Hindoe geleerde en een uitvaartondernemer concepten ontwikkeld voor (stedelijke) herdenkingslandschappen, rituelen en rouwobjecten. De studenten ontwierpen diverse scenarios voor de stad Utrecht, waarbij ze de dood uit de taboesfeer halen om het te verbinden aan het dagelijkse leven. Zij plaatsen de dood midden in de stad in plaats van ver daarbuiten.Sinds januari 2008 werken er ook vier scholen voor het voorgezet onderwijs mee aan het project, waaronder het Meerstroom College in Utrecht. De leerlingen kregen dezelfde ontwerp opdracht als de HKU studenten. Ook de denkbeelden van de leerlingen van het Meerstroom College zijn verrassend. Zij ontwiepen speciale toegangspoorten en gaven een poëtische vorm aan het thema 'herinnering' . De VMBO jongeren werden begeleid door de HKU studenten. De HKU studenten kregen begeleiding van de ontwerpbureaus Annet Bakels, Hollandsblauw, Furkan Köse, atelier PUUUR en Yusuf Kho. Zij zijn tevens de vormgevers van de reizende tentoonstelling Toekomst van de Dood waarin de diverse concepten over de interculturele dodenplaats te zien zijn. De tentoonstelling was eerder te zien in de St. Bavokerk in Haarlem en deze zomer in Het Gebouw van BEYOND.Woensdag 2 juli om 16:00 uur wordt de tentoonstelling De Toekomst van de Dood geopend. Iedereen is welkom in Het Gebouw, Hogeweide 3b, Utrecht. Leerlingen van het Meerstroom College zijn hierbij aanwezig.

Openingstijden: in de weekeinden van 5/6 juli, 12/13 juli, 19/20 juli, 16/17 aug en 23/24 aug, 13:00 tot 18:00 uur, toegang gratis.

adres
Hogeweide 3B
3541 BC, Utrecht
Droomdoos

For each project there is a beyond

Villa Zebra - De Monsterparade

Uit het oog, maar niet uit het hart

Leidsche Rijn kiest 'Observatorium'

On behalf of Leidsche Rijn

Kunstliefde: Boven de bank

Parallel Universe: Het maakbare land

De Belofte 2: Voice of Image

Toekomst van de Dood

Master Humphreys Clock

Villa Zebra - Rooodkapje

Leidsche Rijn College

Nieuwsfoto van het jaar 2007

Affiches opgespoord!

Re-use & use & use

Leidsche Rijn Festival

De Suppoost in Het Gebouw

St. Joost Breda

Re-Identification

Villa Zebra - Heel Kapot

Wereldvrouwen Leidsche Rijn

Spooky - de duistere kant van licht

House for Sale

Dag van de architectuur

Villa Zebra - Ikke Ikke Ikke

Geometry in free space

X.L.R. De Kunstuitleen pakt uit