PROGRAMMA  HET GEBOUW  Uit het oog, maar niet uit het hart  
     
 

     
 
Uit het oog, maar niet uit het hart

14 februari t/m 15 maart 2009

Opening: zaterdag 14 februari van 16:00 - 18:00 uur
Locatie: Het Gebouw van Stanley Brouwn en Bertus Mulder, Hogeweide 3b, Utrecht (aan de rand van Parkwijk)
Openingstijden: in de weekenden van 11:00 - 17:00 uur
Toegang: gratis!

In november 2008 werden bewoners van Leidsche Rijn uitgenodigd een persoonlijk voorwerp in te zenden dat een belangrijke gebeurtenis uit hun leven in Leidsche Rijn vertegenwoordigt. Hierop heeft BEYOND veel reacties ontvangen die samen een mooie verzameling vormen. Achter ieder voorwerp schuilt een bijzonder verhaal, er kwamen ontroerende, grappige, en ook zeer verdrietige ervaringen en gebeurtenissen naar voren. Om deze objecten en hun verhaal onder de aandacht te brengen stelt de kunstenaar een tentoonstelling samen in Het Gebouw, tentoonstellingspaviljoen van BEYOND. Alle ingezonden voorstellen worden getoond.

Na de tentoonstelling zal de kunstenaar een selectie maken van voorwerpen die in het brons worden gegoten. De uiteindelijke keuze is een 'representatieve afspiegeling van alle objecten'. In speciaal ontwikkelde vitrines die op een aantal plekken in het park worden ingegraven blijven de bronzen voorwerpen voor altijd zichtbaar en geven ze een speciale lading aan het park, dat zo symbolisch verbonden wordt met het leven van zijn bezoekers, de omwonenden. In het weekend van 11, 12, 13 september 2009 worden de bronzen objecten aan de parkbodem toevertrouwd tijdens de feestelijke opening van het beeldenpark.Mathilde ter Heijne is door BEYOND uitgenodigd een permanente sculptuur te ontwerpen voor het Leidsche Rijn park. Haar ontwerp zal samen met nog 6 andere werken in 2009 worden gerealiseerd. Na kennismaking met het park en een verblijf in Leidsche Rijn raakte Ter Heijne gefascineerd door de rijkdom aan archeologische vondsten die hier (nog steeds) gedaan worden en getuige zijn van een zeer lange bewoning van dit gebied. Haar aandacht gaat uit naar voorwerpen die onze voorouders ritueel hebben begraven als offer. Volgens Ter Heijne diende het begraven van deze vaak zeer waardevolle objecten waarschijnlijk een groter, hoger (religieus of spiritueel) doel. Er vond als het ware een transformatie plaats van een economisch, naar een inhoudelijk belang. De locaties waar de objecten begraven waren, werden door de hoge waarde van de objecten 'beladen' plekken. Deze plaatsen waren voor de desbetreffende persoon of gemeenschap dan voor altijd verbonden aan een begin of einde van een fase in het leven waarvoor het object symbool stond.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door financiŽle ondersteuning van Fonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving.

adres
Hogeweide 3B
3541 BC, Utrecht
Droomdoos

For each project there is a beyond

Villa Zebra - De Monsterparade

Uit het oog, maar niet uit het hart

Leidsche Rijn kiest 'Observatorium'

On behalf of Leidsche Rijn

Kunstliefde: Boven de bank

Parallel Universe: Het maakbare land

De Belofte 2: Voice of Image

Toekomst van de Dood

Master Humphreys Clock

Villa Zebra - Rooodkapje

Leidsche Rijn College

Nieuwsfoto van het jaar 2007

Affiches opgespoord!

Re-use & use & use

Leidsche Rijn Festival

De Suppoost in Het Gebouw

St. Joost Breda

Re-Identification

Villa Zebra - Heel Kapot

Wereldvrouwen Leidsche Rijn

Spooky - de duistere kant van licht

House for Sale

Dag van de architectuur

Villa Zebra - Ikke Ikke Ikke

Geometry in free space

X.L.R. De Kunstuitleen pakt uit