PROGRAMMA  HET GEBOUW  Wereldvrouwen Leidsche Rijn  
     
 

     
 
Wereldvrouwen Leidsche Rijn

17 februari 2007 t/m 4 maart 2007
Opening: zaterdag 17 februari 2007 om 17:00 uur in Het Gebouw (Hogeweide 3b), aansluitend is er om 18.00 uur een openingsfeest in de Paper Dome.

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 - 17.00 uur. Entree is gratis.

Wat ooit begon als een groepje vrouwen die allemaal iets met het geloof hebben (islam of christendom) en die allemaal in Leidsche Rijn wonen, én die met elkaar probeerden af te tasten wat die gemeenschappelijkheid nu inhield, is uitgegroeid tot langdurige reeks van ontmoetingen tussen vrouwen uit verschillende culturen. Een rijk geschakeerde groep vrouwen met verschillende achtergronden, gezindten, leeftijden, leefstijlen, zeden en gewoontes ontmoeten elkaar in boekenclubs, praten met elkaar, met schrijvers of priesters, voeren bij elkaar thuis indringende debatten over de betekenis van Genesis en Darwin en vinden elkaar door een combinatie van ernst, herkenning en humor. En telkens wordt geprobeerd deze ontmoetingen te vernieuwen vanuit nieuwsgierigheid naar elkaar’ s zienswijzen en inspiratiebronnen en vanuit de wens om de wijk in opbouw, Leidsche Rijn, zowel locatie als inspiratie voor opbouwende bijeenkomsten te laten zijn.

De dialoog is een belangrijk communicatiemiddel voor het leren kennen van een ander. Maar talige communicatie is ook beperkt en soms moet je de spreektaal voorbij. Via vormgeving kun je ook elkaars werelden zichtbaarder maken. Er is toen gezocht naar een vormgevende ontmoeting. Ont-moeten in de zin van elkaar de ruimte geven. Niets moet, maar er is wel de wens om samen iets tastbaars tot stand te brengen en te presenteren. De groep vrouwen kwam via Cultuur 19 met Louise Hessel in aanraking. Zij is bekend met Leidsche Rijn, kom uit De Meern en heeft eerder kunstprojecten met bewoners van Leidsche Rijn verzorgd. Ze werd gegrepen door de verhalen en de kruisbestuiving tussen de vrouwen en wilde graag vanuit haar ervaring als beeldend kunstenaar een scharnier vormen tussen de talenten van de vrouwen.


Foto: Caroline Sarolea


Foto: Dries van Dijk

Gezamenlijk is toen de aanzet gegeven tot het realiseren van een droom: het maken van een kunstwerk. Via Cultuur 19, het wijkbureau en de Dienst Maatschappelijk Ontwikkeling is de eerste fase van het project mogelijk geworden en is de opmaat gezet voor het maken van een kunstwerk. Levensbeschouwing is één van de belangrijke inspiratiebronnen van alle betrokken vrouwen. Met het gezamenlijk vormgeven van ideeën vanuit deze inspiratiebronnen willen ze met een kunstwerk vaste patronen doorbreken, letterlijk en figuurlijk. Maar ze willen het resultaat van deze ontmoeting, dit kunstwerk, ook tonen, zichtbaar maken voor de directe omgeving. Daarom is besloten om de laatste twee weken van februari 2007 een expositie te organiseren in Het Gebouw, het tentoonstellingspaviljoen van Beyond.


Foto: Cultuur 19/Gemma Tijmenssen

Openingsfeest


Na de officiële opening van de tentoonstelling op zaterdag 17 februari om 17.00 uur start het openingsfeest in de Paper Dome. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Speciaal voor deze gelegenheid creëren Fadma Achfie - modeontwerpster van de vernieuwende Marokkaanse kledingcollectie Asriyahsmoda - en Mirjam Nuver - hoedenontwerpster en winnaar van de Nederlandse Hoedenprijs 2002 - een gezamenlijke show. Daarna kan er worden gedanst op muziek van DJ Latisa en worden er allerlei wereldgerechten geserveerd.


Foto: Cultuur 19/Gemma Tijmenssen

De tentoonstelling Wereldvrouwen is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van KOSMOPOLIS Utrecht. Het project wereldvrouwen is tot stand gekomen dankzij Stichting Cultuur19 en is tevens ondersteund door Gemeente Utrecht (DMO, Culturele Zaken) en het Fonds Sociale Integratie. Het project is onlangs genomineerd voor het beste DMO-project, tot 5 februari 2007 kan men HIER een stem uitbrengen.


adres
Hogeweide 3B
3541 BC, Utrecht
Droomdoos

For each project there is a beyond

Villa Zebra - De Monsterparade

Uit het oog, maar niet uit het hart

Leidsche Rijn kiest 'Observatorium'

On behalf of Leidsche Rijn

Kunstliefde: Boven de bank

Parallel Universe: Het maakbare land

De Belofte 2: Voice of Image

Toekomst van de Dood

Master Humphreys Clock

Villa Zebra - Rooodkapje

Leidsche Rijn College

Nieuwsfoto van het jaar 2007

Affiches opgespoord!

Re-use & use & use

Leidsche Rijn Festival

De Suppoost in Het Gebouw

St. Joost Breda

Re-Identification

Villa Zebra - Heel Kapot

Wereldvrouwen Leidsche Rijn

Spooky - de duistere kant van licht

House for Sale

Dag van de architectuur

Villa Zebra - Ikke Ikke Ikke

Geometry in free space

X.L.R. De Kunstuitleen pakt uit