PROGRAMMA  HET GEBOUW  Villa Zebra - Heel Kapot  
     
 

     
 
Villa Zebra - Heel Kapot

23 maart 2007 t/m 28 mei 2007

Wegens het grote succes van de tentoonstelling Ikke Ikke Ikke vorig jaar, komt Villa Zebra, het kindermuseum uit Rotterdam, weer naar Leidsche Rijn. De nieuwe tentoonstelling, getiteld Heel Kapot, zal wederom plaatsvinden in Het Gebouw van Stanley Brouwn en is speciaal bestemd voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.

Heel Kapot is een interactieve tentoonstelling en gaat over de vraag: wat is ‘heel’ en wat is ‘kapot’. Of is de kunst juist ‘heel erg kapot’? Wat kan of moet je ermee? En hoe gaat kapotgaan? Kinderen worden uitgedaagd meer dan 30 prikkelende en activerende kunstwerken te verkennen en ontdekken daardoor wat bijzonder kan zijn aan zoiets alledaags als ‘kapot’. Met behulp van een speciaal Heel Kapot - stickervel kunnen ze de kunst onderverdelen in drie categorieën: de Bewaarkast, het Ideeënhoofd of de Vernietiger. Bij de Bewaarkast kiezen ze ervoor het kapotte te bewaren, bij het Ideeënhoofd worden ze net zoals een kunstenaar geïnspireerd door het kapotte en bij de Vernietiger kunnen ze er niets mee en zullen ze het kunstwerk moeten vernietigen.


Op vrijdag 23 maart werd de tentoonstelling Heel Kapot spectaculair geopend door de Houthakkersroadshow.Kinderen kunnen naast het verdelen van kunst met het Heel Kapot - stickervel de werken ook actief bekijken. Ze spelen voor King Kong en kunnen zichzelf in slowmotion terugzien. Ze worden een arts en proberen een ‘Heel’ mens te maken uit diverse kapotte lichaamsdelen. Of ze spelen op een orgel van gerecycled materiaal en ze voelen wat een kunstenaar allemaal in zijn broekzakken bewaard.

Door middel van tentoonstellingen en workshops ondervinden kinderen dat gewone en alledaagse onderwerpen tot heel bijzondere zaken kunnen leiden. Door actief bezig te zijn ontdekken kinderen in Heel Kapot dat ‘kapot’ en ‘heel’ meer en andere betekenissen krijgen dan dat ze eerst dachten en dat ze daardoor de wereld wellicht net even anders gaan zien. De ervaring die is opgedaan in de tentoonstelling vormt het uitgangspunt voor een keuze uit verschillende actieve workshops.

De tentoonstelling Heel Kapot is het afgelopen jaar door Villa Zebra zelf ontwikkeld. Met het advies van twee externe curatoren, Natasa Heydra, voormalig directeur van Academiegalerie Blaak 10 en Ron Blom, autonoom kunstenaar, is de collectie van de tentoonstelling tot stand gekomen. In Heel Kapot is werk te zien van de volgende kunstenaars: Alice Jetten, Andy Storchenegger, Baschz, Ben Schoonderwoerd, Cham Horn, DAAN, Dominique Panhuysen, Dutchdolls.nl, Jonas Vorwerk, Joost Benthem, Kris Knook, Lizan Freijsen, Loes Riphagen, Maartje Korstanje, Marijke Appelman, Ron Blom, Pacôme Beru & Samir Mougas, Tijmen Smit, Tonio de Roover, Trix van Hoppe en Wietse Eeken.Geopend voor publiek


Op woensdagmiddag van 13.00 - 17.00 uur en in het weekend van 11.00 - 17.00 uur is de tentoonstelling geopend voor publiek. In de meivakantie (1 t/m 4 mei) en op 2e Pinksterdag (28 mei) is Heel Kapot extra geopend op maandag t/m vrijdag van 11.00 - 17.00 uur. Toegang is gratis!


Kinderfeestjes


Kom je met een groep of heb je een kinderfeestje? Dan kun je het tentoonstellingsbezoek uitbreiden met een speciale workshop Circus Gibra. Kapotte of rare dieren hebben meer kans om in het circus te komen dan normale dieren. In deze workshop bedenken kinderen nieuwe kapotte dieren die de moeite waard zijn om in een circus te bekijken. Kosten: € 7,50 per kind. Graag tijdig reserveren: 030 - 286 71 00 / bureaubeyond@utrecht.nl


Scholenbezoek


Veel kinderen hebben nog nooit een museum van binnen gezien. Deze tentoonstelling biedt hen daarom de gelegenheid om op een speelse en educatieve manier kennis te maken met kunst. Bovendien kunnen ze actief bezig zijn d.m.v. een workshop die aansluit bij het thema van de tentoonstelling: Heel Kapot.

Voor de scholen uit Utrecht en omgeving bestaat de mogelijkheid om GRATIS aan deze tentoonstelling en workshop deel te nemen. De tentoonstelling is bedoeld voor kinderen van groep 4 t/m groep 7. In overleg bestaat de mogelijkheid om ook groep 8 te laten deelnemen. Ook kunnen evt. de tijden op verzoek aangepast worden. Klassikaal bezoek is mogelijk van maandag t/m vrijdag met keuze uit de morgen of de middag:
ochtendprogramma: 9.30 uur tot 11.00 uur
middagprogramma: 13.15 uur tot 14.45 uur. (behalve op woensdag)


De tentoonstelling wordt afgesloten met de workshop Plet Pret. In de tentoonstelling zie je geplette muggen en in elkaar gezakte flessen. In de workshop klei je de mooiste dingen. Daarna plet je jouw creatie. Wat is mooier? Heel of kapot?

De rondleiding langs alle kunstwerken en de aansluitende workshop zal ongeveer 1½ uur in beslag nemen en worden verzorgd door twee educatief medewerkers. Gezien de beperkte ruimte van Het Gebouw kan er per bezoek maximaal één groep worden toegelaten. Dat betekent dat er negen groepen per week een bezoek kunnen brengen.

De bezoeken voor de scholen starten op maandag 26 maart t/m vrijdag 25 mei. In de tussenliggende vakanties, op woensdagmiddagen en in het weekend zal er geen schoolbezoek plaatsvinden, Het Gebouw is dan open voor individueel bezoek.

Inschrijven per e-mail of per telefoon 030-286 71 00. Uiteraard kunt u bij Bureau Beyond ook terecht voor meer informatie. Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst, wees er snel bij, want vol is vol.Zoek je meer informatie over Villa Zebra, neem dan eens een kijkje op: www.villazebra.nl

adres
Hogeweide 3B
3541 BC, Utrecht
Droomdoos

For each project there is a beyond

Villa Zebra - De Monsterparade

Uit het oog, maar niet uit het hart

Leidsche Rijn kiest 'Observatorium'

On behalf of Leidsche Rijn

Kunstliefde: Boven de bank

Parallel Universe: Het maakbare land

De Belofte 2: Voice of Image

Toekomst van de Dood

Master Humphreys Clock

Villa Zebra - Rooodkapje

Leidsche Rijn College

Nieuwsfoto van het jaar 2007

Affiches opgespoord!

Re-use & use & use

Leidsche Rijn Festival

De Suppoost in Het Gebouw

St. Joost Breda

Re-Identification

Villa Zebra - Heel Kapot

Wereldvrouwen Leidsche Rijn

Spooky - de duistere kant van licht

House for Sale

Dag van de architectuur

Villa Zebra - Ikke Ikke Ikke

Geometry in free space

X.L.R. De Kunstuitleen pakt uit