PROGRAMMA  PROJECTEN  KUNSTENAARSHUIZEN  Voorstel voor een huis  
Voorstel voor een huis
ADAM KALKIN

Voorstel voor een huis, 2004
Adam Kalkin (VS)
NIET GEREALISEERD


Na zijn bezoek aan Leidsche Rijn in het kader van het programmaonderdeel ‘Action Research’ dient Adam Kalkin een aantal bizarre voorstellen in, zogenaamde Things, aan elkaar gerelateerde interventies. Hij is van mening dat het brave Leidsche Rijn meer een ‘staat van effecten en intenties dan een plaats’ is en eigenlijk ‘een pak voor zijn broek’ nodig heeft. Zo wil hij een levende muis, ‘Stuart Little’, in een bootje op verkenningstocht door de waterwegen van Leidsche Rijn laten varen. Ook stelt hij voor om vrouwelijke huiseigenaren het recht te geven op het dragen van een kind van Adam Kalkin. Kalkin zou daarvoor zaad leveren aan een speciale spermabank. Als het DNA zich goed verspreidt zou Kalkin rond 2050 town father kunnen worden. Ook levert Kalkin een ontwerp aan voor een Vegetable House, een huis bedekt met vruchtbare grond uit Leidsche Rijn waarop groente en fruit verbouwd kan worden.

De interventies die Kalkin voorstelt, worden ‘niet realiseerbaar’ geacht. De mogelijkheid van een groentehuis wordt nader onderzocht. Het kavel dat daarvoor ooit is aangewezen, komt echter te vervallen vanwege een geldende ‘milieucirkel’.


ADAM KALKIN

Adam Kalkin, vaak getypeerd als Amerikaans anarchist, woont en werkt in New Jersey. In 1990 won Kalkin de P/A Young Architects Award en sindsdien laveren zijn projecten op het grensvlak van architectuur en beeldende kunst. In de Verenigde Staten bouwde hij meerdere huizen, waarvan een aantal te zien is op zijn website en in het gelijknamige boek Architecture and hygiene. Via de website kan men bijvoorbeeld zijn $ 99.000 huis bestellen of een beroep doen op het zogenaamde quik build disaster relief swat team. Meestal bestaan Kalkins constructies uit kant-en-klare materialen als golfplaten, containers of steigermateriaal. Het werk kenmerkt zich door inventieve, technisch eenvoudige en gemechaniseerde absurditeit. Naar eigen zeggen gebruikt Kalkin zijn werk om zijn geest te zuiveren van ongewenste psychologische wanorde. Als hij geen gebouwen maakt, houdt hij zich bezig met conceptuele kunst, performances, bewegende constructies en spelletjes. Kalkin neemt regelmatig deel aan tentoonstellingen en werkte o.a. samen met Aernout Mik.


ANDER WERK

SUBURBAN HOUSE KIT

Suburban House Kit is een samenwerkingsproject van Adam Kalkin met een internationale groep kunstenaars: Jim Isermann, Martin Kersels, Aernout Mik, Tobias Rehberger en Haim Steinbach. Het is een full scale suburban environment zoals ze het zelf noemen, bestaande uit een prefab stalen huis, een tuin, een oprit, een auto en andere voorzieningen die worden geassocieerd met het leven in een voorstad. Suburban House Kit is bedoeld als een persiflage en kritisch commentaar op de financiële en sociale structuren die ten grondslag liggen aan the American dream. Alle kunstenaars ontwierpen een stuk van ´het huis´. De vloerbedekking werd ontworpen door Jim Isermann, de ´Origami´ voortuin door Tobias Rehberger. Martin Kersels maakte een kinetische sculptuur voor de achtertuin en een projectie van de videosculptuur Pulverous van Aernout Mik is te zien op een raam van de tweede verdieping van het huis. Haim Steinbach stelde een arrangement van badkamerartikelen samen.

QUIK HOUSEQuik House is een voorgefabriceerd huis ontworpen door Adam Kalkin en te bestellen via zijn website. Zoals de naam al doet vermoeden is het een soort doe-het-zelf-pakket dat erg snel kan in elkaar kan worden gezet. In nog geen vijf maanden vanaf het moment dat men Quik House bestelt, kan het huis al worden bewoond. Het huis bestaat uit hergebruikte scheepscontainers en de kosten lopen uiteen van $150.000 tot $175.000. Volgens Kalkin heel voordelig als je het vergelijkt met de kosten van een ´normaal´ huis.