PROGRAMMA  PROJECTEN  PARASITES  Parasite Paradise  
Parasite Paradise

Parasite Paradise, augustus–september 2003, Leidsche Rijn

Deelnemers: 2012 Architecten (NL), Vito Acconci (USA), Maxime Ansiau (F), André van Bergen (NL), Bik Van der Pol en Korteknie Stuhlmacher Architecten (NL), Kevin van Braak (NL), Böhm/Saffer/Lang (GB/D), Eduard Böhtlingk (NL), Luc Deleu (B), Exilhäuser Architekten (D), Fishkin & Leiderman (R), HAP (B), Ed Joosting Bunk (NL), Atelier Kempe Thill architects and planners (D), Karen Lancel (NL), Atelier Van Lieshout (NL), Maurer United Architects (NL), Milohnic & Paschke (D), Kas Oosterhuis/Ilona Lénárd/Menno Rubbens (NL), Roseboom/Weemen (NL), Stefanos Tsivopoulos (G), Rob Vrijen (NL), Dré Wapenaar (NL), Winter/Hörbelt (D)


‘Parasite Paradise’ is de eerste manifestatie van Beyond in Leidsche Rijn. In de zomer van 2003 verrijst op een nog braakliggend terrein naast het Informatiecentrum Leidsche Rijn een nederzetting naar een plattegrond van de Belgische architect Luc Deleu. Langs de hoofdstraat, die uitkomt op een centraal gelegen plein en op het veld erachter, zijn voorbeelden van experimentele, mobiele architectuur geplaatst. Twee maanden lang kunnen bezoekers in deze alternatieve leefomgeving rondwandelen, uitgaan, slapen en eten. Want de opgetrokken parasites bieden onderdak aan allerlei functies waarover een flinke nederzetting dient te beschikken: naast ‘woonhuizen’ zijn er ook een kerk, een bar, een bioscoop en een theater te vinden, voorzieningen waarover Leidsche Rijn op dat moment nog niet beschikt. De kas en de mobiele boerderij voorzien in ingrediënten voor gerechten die op de kaart staan van het lokale openluchtrestaurant. Wie met vakantie wil kan verblijven in onder meer een campingflat.

‘Parasite Paradise’ is naast een tentoonstelling van experimenteel bouwen een verkenning van alternatieve manieren van wonen, werken en samenleven. Als zodanig loopt de manifestatie vooruit op de ambities van Leidsche Rijn om uit te groeien tot een stedelijke agglomeratie van betekenis. Na de manifestatie hebben enkele mobiele bouwwerken in Leidsche Rijn voor enkele jaren een plek gekregen. Op locatie beproeven ze er de mogelijkheden van culturele functies zoals een ‘bioscoop’, ‘buurthuis’ of ‘theater’.

Klik HIER voor de Parasite Paradise website.


ACTIVITEITEN

Opening
Datum: 1 augustus 2003, 17.00 uur
Locatie: terrein achter het Infocentrum Leidsche Rijn
Activiteit: Opening buitententoonstelling door wethouder Gispen en samensteller Tom van Gestel.

Van 1 augustus tot en met 28 september heeft Leidsche Rijn er een bijzondere nederzetting bij. Op het terrein achter het Infocentrum zijn 26 verplaatsbare bouwwerken van binnen- en buitenlandse kunstenaars samengebracht. Ze vormen een tijdelijk dorp, dat allerlei functies kent: er zijn onder andere een café, een uitschuifbaar kantoor, een stapelbare camping en een skatebaan.