PROGRAMMA  PROJECTEN  PARASITES  Het Gebouw  
Het Gebouw
STANLEY BROUWN EN BERTUS MULDER

Het Gebouw, 2005, Parkwijk
Stanley Brouwn (NL) i.s.m. Bertus Mulder (NL)


Op de plek waar over enkele jaren het Leidsche Rijn Centrum zal verrijzen, staat een tentoonstellingspaviljoen ontworpen door kunstenaar Stanley Brouwn. Het ontwerp van deze nestor van de Nederlandse conceptuele kunst is uiterst eenvoudig: twee blokken die kruislings over elkaar liggen. De maten van het gebouw zijn afgeleid van de ‘brouwnvoet’, de voetmaat die de kunstenaar zelf hanteert als alternatief voor het metrisch systeem. De uitvoering is tot stand gekomen met medewerking van de Utrechtse architect Bertus Mulder.


Foto: Misha de Ridder

Het Gebouw is in 2005 tijdens de beeldende-kunstmanifestatie ‘Pursuit of Happiness’ geopend. Sindsdien is het in gebruik als ‘proefmuseum’ voor Leidsche Rijn: diverse kunstinstellingen en particuliere initiatieven zijn uitgenodigd om hier een presentatie te verzorgen. Het paviljoen is buitengewoon intensief gebruikt onder anderen door het kindermuseum Villa Zebra, maar ook door Utrechtse instellingen als het CBK en Genootschap Kunstliefde. Het CP (Curatorial Training Programme) van De Appel in Amsterdam heeft Het Gebouw tot centrum van hun eindpresentatie gemaakt.

Ook al is het paviljoen ontworpen als tijdelijke structuur, Het Gebouw blijft bewaard voor Leidsche Rijn. Het is opgenomen in de toekomstige plannen voor het stadsdeelcentrum waar ook de boerderij en het zomerhuisje een plek vinden. De gemeente is met het Centraal Museum, Villa Zebra en Via Vinex in gesprek over de toekomstige exploitatie van Het Gebouw.

Klik HIER voor een overzicht van alle tentoonstellingen die in Het Gebouw te zien zijn geweest.


ACTIVITEITEN

Opening: Affiches Opgespoord!
Datum: 25 november 2007
Locatie: Hogeweide 3b
3541 BC Leidsche Rijn, Utrecht

Activiteit: Wethouder van Cultuur, Cees van Eijk, geeft zondagmiddag 25 november het startsein voor een baanbrekend initiatief in de museumwereld. Het spoorwegmuseum stelt een deel van zijn affichecollectie beschikbaar aan het grote publiek. Door de samenwerking met de Kunstuitleen Utrecht is het mogelijk om een museumobject thuis aan de muur te hangen. De tentoonstelling is te zien in Het Gebouw en biedt bewoners van Leidsche Rijn de mogelijkheid de affiches te bekijken en eventueel te lenen.

De tentoonstelling wordt om 14.45 uur geopend. Terwijl er binnen gespeeched wordt door de wethouder van Cultuur en directeuren van Kunstuitleen Utrecht en Spoorwegmuseum, kunnen kinderen t/m 12 jaar een ritje maken rondom Het Gebouw in een echt treintje. Toegang is gratis en iedereen is welkom!


Kijk hier voor meer informatie over deze tentoonstelling.

Re-use & Use & Use
Datum: 24 november t/m 12 december 2007
Locatie: Dutch Design Center
Rotsoord 3
Utrecht
Activiteit: De resultaten van de workshop Re-Use & Use & Use... zullen tijdens Utrecht Manifest van 24 november tot en met 15 december 2007 worden gepresenteerd in de tentoonstelling ‘Re-use and use and use...’ in het Dutch Design Center, Rotsoord 3, te Utrecht.

De kinderen die de gemaakte objecten graag na de tentoonstelling willen bewaren kunnen deze op zaterdag 15 december tussen 16.00 en 17.00 uur ophalen bij het Dutch Design Center.


Klik hier voor meer informatie over het Utrecht Manifest: www.utrechtmanifest.nl


Re-use & use & use...
Datum: 22 t/m 27 oktober 2007
Locatie: Het Gebouw van Stanley Brouwn en Bertus Mulder
Hogeweide 3b
3541 BC Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Geef oude producten in de herfstvakantie een nieuw leven!

Kinderen gaan samen met studenten van de docentenopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht langs de huizen met de vraag: "Heeft u misschien nog spullen thuis staan die u eigenlijk al had weg willen gooien?" Met de opgehaalde oude tapijten, keukenspullen, computers etcetera gaan de kinderen onder begeleiding van de studenten in een workshop werken aan een hergebruik. Het kunstwerk wordt vervolgens tijdens het Utrecht Manifest tentoongesteld in Het Gebouw van Stanley Brouwn en Bertus Mulder!

Wil je je opgeven voor deze workshop, bel dan even naar Bureau Beyond: 030 - 286 71 00 of stuur een e-mail naar bureaubeyond@utrecht.nlOpening Villa Zebra: Heel Kapot
Datum: 23 maart 2007
Locatie: Het Gebouw van Stanley Brouwn en Bertus Mulder
Hogeweide 3b
3541 BC Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Het is bijna zover! Vrijdagmiddag 23 maart om 14.00 uur opent Harrie Bosch, wethouder van Leidsche Rijn, officieel de kindertentoonstelling Heel Kapot. De stoere mannen van de Houthakkersroadshow verzorgen daarna een spectaculaire openingsact. Met kettingzagen bewerken zij grote stukken hout en creëren in korte tijd de mooiste kunstwerken. Kunstenaar Baschz legt de laatste hand aan de wandschildering die hij samen met scholieren van basisschool De Achtbaan heeft gemaakt: King Kong verwoest Leidsche Rijn. Toegang is GRATIS, iedereen is welkom en kinderen in het bijzonder. Kom daarom langs en laat je uitdagen door de prikkelende kunstwerken in de tentoonstelling en ontdek wat er bijzonder is aan iets alledaags als 'kapot'!

Klik nier voor de speciale Villa Zebra website
Openingsfeest Wereldvrouwen
Datum: Zaterdag 17 februari 2007
Locatie: De Paper Dome
Hogeweide 3a
3541 BC Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Na de officiële opening van de tentoonstelling op zaterdag 17 februari om 17.00 uur start het openingsfeest in de Paper Dome. Iedereen is welkom en de toegang is GRATIS. Speciaal voor deze gelegenheid creëren Fadma Achfie - modeontwerpster van de vernieuwende Marokkaanse kledingcollectie Asriyahsmoda - en Mirjam Nuver - hoedenontwerpster en winnaar van de Nederlandse Hoedenprijs 2002 - een gezamenlijke show. Daarna kan er worden gedanst op muziek van DJ Latisa en worden er allerlei wereldgerechten geserveerd.

Klik hier voor de speciale Wereldvrouwen paginaSpooky viert langste nacht
Datum: Vrijdag 22 december 2006
Locatie: Het Gebouw van Stanley Brouwn en Bertus Mulder
Hogeweide 3b
3541 BC Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Op vrijdag 22 december begint officieel de winter. Deze dag is de kortste van het jaar, aangezien het zo vroeg weer donker wordt. Spooky - de tentoonstelling over de duistere kant van licht - zal deze avond daarom stil staan bij de langste nacht van het jaar. De tentoonstelling blijft voor deze gelegenheid open tot tien uur 's avonds en de diverse spooky kunstwerken worden letterlijk in het duister gehuld: alle lichten zijn uit, behalve die van de werken zelf. Buiten zal er een groot kampvuur branden en wordt er glühwein geschonken. Binnen is er van 19:00 uur - 21:00 uur de speciale "glow-in-the-dark" workshop. Toegang van de tentoonstelling en deelname aan de worskhop zijn gratis. Kortom, iedereen is van harte welkom om op vrijdagavond 22 december de langste nacht bij Spooky te vieren en de winter warm te onthalen.
Speciaal programma vrijdagavond 22 december 19:00 - 21:00 uur:

"Glow-in-the-dark" workshop: Met een glow-in-the-dark filtstift schrijf je een geheimzinnige boodschap voor je geliefde, broer/zus, vader/moeder op een kussensloop. Bij daglicht is er niets te zien, maar als het donker wordt verschijnt er .... ? Na afloop mag je de kussensloop met boodschap mee naar huis nemen.

Spooky by Night: binnen is alles donker, behalve de kunstwerken zelf, die een geheimzinnig licht en geluid verspreiden.

Vuur en glühwein: buiten kan men zich opwarmen aan het kampvuur met een glas glühwein in de hand.


Opening Spooky
Datum: 1 december 2006
Locatie: Het Gebouw van Stanley Brouwn en Bertus Mulder
Hogeweide 3b
3541 BC Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Buiten worden de dagen korter en kouder. Binnen wordt alles uit de kast getrokken om de winterziel te verlichten: haardvuur, hoogtezon, kaarslicht, kerstversiering en vuurwerk. Is die huiskamergezelligheid je even te veel? Kom naar Spooky. Daar is ook licht, maar wel de donkere variant. Alles begint immers met licht. Zonder licht geen warmte, geen leven maar ook geen duisternis, geen schaduw. Laat je verleiden door de duistere kant van licht in sci-fi achtige tekeningen, schaduwrijke films, verrassende sculpturen en intrigerende lichtinstallaties. Kun je er daarna weer tegenaan.

Bureau BEYOND nodigt u van harte uit voor de opening van de tentoonstelling Spooky - de duistere kant van het licht op vrijdag 1 december vanaf 17.00 uur. De opening zal worden voltrokken door Rinda den Besten, wethouder voor jeugd, onderwijs en volksgezondheid. Bovendien zal de schrijver Rashid Novaire een spannend verhaal vertellen rond het knapperende kampvuur.


Klik HIER voor de speciale Spooky pagina

Dag van de Architectuur Utrecht
Datum: 24 juni 2006 van 10:00 tot 17:00 uur
Locatie: Langs de A2 strook Leidsche Rijn.
Startpunt van het evenement is Het Gebouw, Hogeweide 3B, Leidsche Rijn, Utrecht.
Activiteit: De Dag van de Architectuur Utrecht biedt een gevarieerd programma waarbij de architectuur ter land, ter zee en vanuit de lucht te bezichtigen is. Bezoekers krijgen een rondleiding in gebouwen, over bouwplaatsen en zien tentoonstellingen die normaal gesproken tot 'Verboden Terrein' (landelijk thema van de Dag van de Architectuur).
Bussen rijden langs Station Terwijde, The Wall, het Hydrongebouw en Mobilion. Voor exposities en rondleidingen in gebouwen of op bouwplaatsen is er bij iedere locatie de gelegenheid om uit te stappen. Vanuit Het Gebouw starten diverse fietstochten waarbij onder deskundige begeleiding onder andere de science fiction school ’t Zand, de nieuwe Beyond-parasite Ste. Bazeille naar ontwerp van kunstenaar Dominique Gonzalez Foerster, woonwijken en bedrijfsgebouwen, waaronder de cockpit van Hessing, te zien zijn. Vanuit het Mobilion vertrekt een boot langs de infrastructurele kunstwerken van ProRail en Rijkswaterstaat. De boottocht biedt een spectaculair uitzicht op de kunstwerken van Ruud Keijer, de hernieuwde gebouwen van Hydron Midden Nederland en het hoofdkantoor van TCN. Vanaf de negende verdieping van het Hydrongebouw is er de mogelijkheid om een blik te werpen op The Wall en de durfals kunnen een hoogwerker beklimmen bij Station Terwijde om het gebied vanuit de lucht kunnen overzien.

De Dag van de Architectuur Utrecht is gratis toegankelijk.
Het bruisende vertrekpunt voor alle activiteiten is Het Gebouw. Alle informatie over het programma, de workshops voor kinderen en tentoonstellingen over onder andere het toekomstige centrumgebied met de zorgboulevard, de Belle van Zuylentoren, The Wall en de overkapping over de A2 zijn hier te vinden.Voor de diverse opstapplaatsen, vervoersmogelijkheden, het laatste nieuws en alle overige informatie zie www.dagvandearchitectuur.nl

VILLA ZEBRA - ikke ikke ikke
Datum: 1 april t/m 5 juni 2006. Opening: vrijdag 31 maart om 14:00
Locatie: Het Gebouw van Stanley Brouwn, Hogeweide 3b, Leidsche Rijn
Activiteit: Villa Zebra, het museum voor kinderen in Rotterdam, komt tijdelijk naar Leidsche Rijn. Vrijdag 31 maart opent de tentoonstelling Ikke Ikke Ikke in Het Gebouw. Ikke Ikke Ikke gaat over jezelf, over wie je bent en waar je vandaan komt. Negen kunstwerken nodigen je uit om jezelf te ontdekken. Maak in de kamer van Inez Odijk je ideale familieportret. Schrijf op de boom van Jessy Rahman waar je opa en oma geboren zijn. Dans mee met de video van boer Thijs. Dan kun je straks je ouders precies vertellen hoe speciaal je bent.

Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.

Openingstijden
Basisscholen: maandag t/m vrijdag op afspraak.
Publiek: woensdag van 13.00 - 17.00 uur / weekend van 11.00 - 17.00 uur. Maandag 2e Pinksterdag geopend. In de meivakantie zijn er speciale activiteiten.

Heb je een kinderfeestje of kom je met een groep? Neem contact op met Bureau Beyond: 030-2867100 / bureaubeyond@utrecht.nlGEOMETRY IN FREE SPACE
Datum: zondag 26 februari 2006, 13.00-14.30 uur
Locatie: Het Gebouw van Stanley Brouwn, Hogeweide 3b, Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Presentatie van Geometry in free space, een onderzoeksproject van beeldend kunstenaar Natascha Hagenbeek (NL) met o.a. lezingen door choreografe Anna Carlisle (GB) en kunsthistoricus Norman Bryson (US).

De afgelopen twee jaar was Natascha Hagenbeek als Researcher Fine Art verbonden aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht. In Het Gebouw van Stanley Brouwn presenteert Hagenbeek op zondag 26 februari 2006 de resultaten van haar onderzoeksproject Geometry in free space.

Het project Geometry in free space verwijst naar de interesse en leefstijl van één van Hagenbeeks ‘collaborators in authenticiteit’: Pim Conradi. Pim bouwt al meer dan dertig jaar aan ‘Geometrie in de Vrije Ruimte’. Zijn doel is om een simpele doe het zelf Tripenta globe te ontwikkelen, een bewoonbare geometrische vorm die iedereen in staat stelt in symbiose met zijn omgeving te verblijven.

Het volgen van Pims interesse heeft Hagenbeek in eerste instantie geleid naar het werk van Buckminster Fuller en Yayoi Kusama, en uiteindelijk naar het werk van danspionier Rudolf von Laban (1879–1955) en spiritueel leraar George Ivanovitch Gurdjieff (1866 - 1949).

Om het werk van Laban en Gurdjieff te ervaren heeft Hagenbeek een aantal personen uitgenodigd om deel te nemen aan twee besloten workshops die plaatsvinden in de Paper Dome, ontworpen door Shigeru Ban. Op vrijdag 24 februari geeft Anna Carlisle (GB) een Laban workshop en op zaterdag 25 februari geeft Maja Moser (DE) een workshop Gurdjieff-movements.

Op zondag 26 februari vindt de publieke presentatie van Geometry in free space plaats in Het Gebouw van Stanley Brouwn. Het programma bestaat uit een korte presentatie van het werk van Laban en Gurdjieff door Anna Carlisle en Maja Moser, een lezing door kunsthistoricus Norman Bryson, een presentatie van het onderzoeksmateriaal en een vertoning van choreografie/performance-studie door Natascha Hagenbeek i.s.m. Susanne Ohmann. De voertaal is Engels en de toegang is gratis. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om de presentatie op zondag 26 februari van 13.00 - 14.30 uur bij te wonen.

De Paper Dome en Het Gebouw lenen zich uitstekend voor de presentatie van dit onderzoeksproject. Beide gebouwen sluiten aan bij de interesse van Pim Conradi, het zijn letterlijk geometrische vrije ruimtes.

Laatste weekend XLR
Datum: Datum: zondag 5 februari 2006, 14:00
Locatie: Het Gebouw van Stanley Brouwn, Hogeweide 3-3b, Leidsche Rijn, Utrecht
Activiteit: Laatste weekend XLR / uitreiking winnende grafiek aan winnende stemmer.

De tentoonstelling XLR, de Kunstuitleen Utrecht pakt uit! beleeft op 4 en 5 februari zijn laatste weekend.
In de tentoonstelling werd werk getoond van vijf Utrechtse kunstenaars die de opdracht kregen om een schets te maken die hun interpretatie op Leidsche Rijn verbeeldt. Bezoekers hebben gedurende de tentoonstelling hun stem uitgebracht op de meest aansprekende schets. Op zondag 8 januari maakte wethouder Lenting bekend dat de competitie gewonnen is door de jonge Utrechtse fotografe Yvonne Lacet. Tevens trok wethouder Lenting een stemmer die de winnende grafiek cadeau krijgt.

Op zondag 5 februari 14.00 uur is het zover: de grafiek van Yvonne Lacet wordt om 14.00 uur overhandigd aan de winnende stemmer door Annelore Scholten, hoofd Kunstuitleen Utrecht.

X.L.R. de Kunstuitleen pakt uit
Datum: 27 november 2005 t/m 5 februari 2006
Locatie: Het gebouw van Stanley Brouwn (naast de Paper Dome) aan Hogeweide 3b en in de omgeving van Parkwijk/Langerak
Activiteit: Een tentoonstelling i.h.k.v. 10 jaar Leidsche Rijn met werk van 5 Utrechtse kunstenaars.
Vijf Utrechtse kunstenaars tonen ieder een nieuw werk dat is geïnspireerd op Leidsche Rijn. Bezoekers kiezen hun favoriete kunstwerk en het item met de meeste stemmen, wordt uiteindelijk uitgevoerd in grafiek.Stanley Brouwn
Datum: Nagestreefde plaatsing september 2005
Locatie: Terrein naast de Paper Dome aan Hogeweide 3, nabij Tijdelijk Voorzieningencentrum Parkwijk
Activiteit: In het toekomstige Leidsche Rijn centrum komt een tentoonstellingspaviljoen naar een ontwerp van de Nederlandse kunstenaar Stanley Brouwn (Paramaribo, 1935).

Het gebouw zal in september 2005 ten doop worden gehouden met de beeldende kunstmanifestatie ´The pursuit of Happiness´.STANLEY BROUWN EN BERTUS MULDER

Stanley Brouwn (1935, Paramaribo) is een internationaal gerespecteerd kunstenaar. Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de conceptuele kunst. Centraal in zijn werk stelt Brouwn het overbruggen en meten van afstanden. Brouwn gebruikt zijn eigen, subjectieve maatsysteem en zet dat af tegen het gangbare metrieke stelsel, en oude land- en stadsmaten.
In al zijn projecten kiest Brouwn tot op heden voor de anonimiteit. Hij geeft zodoende geen interviews over zijn werk. "De werken zelf geven de interviews, schrijven de biografie".

Bertus Mulder heeft een directe band met de recente architectuurgeschiedenis. Hij werkte nog persoonlijk met Rietveld en studeerde aan de Hochschule für Gestaltung in Ulm. Daar was zijn belangrijkste inspirator de Zwitserse schilder, beeldhouwer, architect en publicist Max Bill die met zijn manifest Konkrete Gestaltung pleitte voor een architectuur die ontstaat uit haar eigen middelen en wetten. Dit manifest is afgeleid van Van Doesburgs manifest Art Concret en heeft veel overeenkomsten met de Nieuwe Beelding, het manifest van De Stijl.
Voor Mulder zijn dit niet zo maar wat interessante ideeën uit architectuurhistorische bronnen, maar echte uitgangspunten voor zijn dagelijkse ontwerppraktijk. Hij is ervan overtuigd dat externe zaken zoals sociale bewegingen, kunststromingen, mode, geldingsdrang of nostalgische verlangens de architectuur geen zinnige basis kunnen bieden. Architectuur moet over ruimte gaan en geen geabstraheerd streven zijn naar iets anders, zo stelt hij. Architectuur moet concreet zijn.
Op dit punt hebben Brouwn en Mulder elkaar gevonden. Brouwn die al jaren de relatie tussen mens en ruimte onderzoekt, concentreert zich eveneens op de pure beleving van ruimte. Dit is ook de reden waarom hij het metrieke stelsel afwijst: het heeft geen enkele relatie met de wijze waarop de mens de ruimte beleeft. Het SB maatsysteem, dat is gebaseerd op de maten van het menselijk lichaam, heeft dat wel. Het ontwerp voor dit 'kunstenaarshuis' is volledig gebaseerd op het maatsysteem van Stanley Brouwn, Mulder maakte het expliciet door de buitenkant van het gebouw met panelen te bekleden. Doordat hij er bovendien in slaagde alle detaillering zoals dakgoten, pijpen en randen weg te werken, verviel het onderscheid tussen wanden en dak en ontstond een alzijdig, ruimtelijk object.
Het resultaat van de gezamenlijke inspanning van Brouwn en Mulder is een eenvoudig, helder en vanzelfsprekend gebouw dat dan ook Het Gebouw wordt genoemd. Het komt niet tegemoet aan een bepaalde plek, een bepaald doel of een bepaalde smaak maar is volledig autonoom. Daarmee levert Het Gebouw een algemeen commentaar op ruimte en architectuur.

uit: post planjer nr 44 juni 2006 'Brouwn + Mulder = Het Gebouw' door Catja Edens


ANDER WERK

STANLEY BROUWN
In 1970 liet Brouwn het museum Abteiberg in Mönchengladbach volledig leeghalen. De bezoekers liepen door de lege museumzalen. De confrontatie (dialoog) tussen de bezoekers en de tentoonstellingsruimten kon zich optimaal manifesteren. De zalen, bevrijd van een dienende functie (het presenteren van kunstwerken) waren volledig op zichzelf teruggeworpen. Een van de tentoonstellingsruimten van het Musée d'Art moderne et Contemporain (MAMCO) in Geneve is gebouwd met de Brouwnmaten. Ook portretteerde Brouwn de tentoonstellingsruimten van het museum voor moderne kunst in Strasbourg en het Stedelijk Museum voor Aktuele Kunst (SMAK) in Gent door de maten te registeren: lengte x breedte x hoogte.