PROGRAMMA  PROJECTEN  PARASITES  Sainte Bazeille  
Sainte Bazeille
DOMINIQUE GONZALEZ-FOERSTER

Sainte Bazeille, 2006, Hoge Woerd
Dominique Gonzalez-Foerster (F) i.s.m. Martial Galfione (F)


De twee parasites van de Franse kunstenaar Dominique Gonzales-Foerster zijn oorspronkelijk ontworpen als een modulair systeem voor mobiele woon/werkruimtes. De titel Sainte Bazeille is ontleend aan het opschrift op een vrachtwagen, en keert terug op de wand van de stalen container die de basis vormt voor dit gebouw. De mobiele gebouwen bestaan uit twee elkaar doorsnijdende vormen: een horizontale, cilindervormige silo en een stalen container. Het ene element verwijst naar de agrarische cultuur, het andere naar de industriŽle. In het oorspronkelijke plan biedt de silo plaats aan sanitaire voorzieningen en een slaapkamer. In het ontwerp voor Leidsche Rijn zijn de ruimtes aangepast aan de publieke functies.


Foto: Misha de Ridder

De twee units zijn geplaatst in een oude boomgaard, op een locatie die van bijzondere cultuurhistorische waarde is. Hier zijn namelijk de resten van een Romeins castellum en een badhuis blootgelegd. De functies van de parasites zijn hierop toegesneden. De ene wordt gebruikt als centrum voor natuur- en milieu-educatie, de ander als presentatieruimte voor archeologische vondsten. In afwachting van de komst van het Cultuurhuis Hoge Woerd behouden de parasites voorlopig hun functie.


Foto: Misha de Ridder


ACTIVITEITEN

Feestelijke opening Ste. Bazeille
Datum: zaterdag 9 september 2006 - 12 uur
Locatie: Castellum De Hoge Woerd
Burgemeester Middelweerdbaan 1 & 3
3454 HR De Meern, Utrecht
Activiteit: Zaterdag 9 september zullen de twee Ste. Bazeilles van de Franse kunstenaar Dominique Gonzalez- Foerster (i.s.m. Martial Galfione) worden geopend. Deze twee nieuwe parasites zullen in gebruik worden genomen als presentatieruimte voor het Centrum Natuur- en Milieueducatie en als presentatieruimte voor archeologie. Om 12 uur zal de burgemeester de opening verichtten waarna diverse activiteiten in en rondom de parasites zullen plaatsvinden.

Klik hier voor de routebeschrijving

Open Huis
Datum: Zaterdag 24 juni
Locatie: Castellum De Hoge Woerd
Burgemeester Middelweerdbaan 1 & 3
3454 HR De Meern

Activiteit: Tijdens de Dag van de Architectuur op zaterdag 24 juni 2006 is Sainte Bazeille nummer 1 te bezichtigen. De eerste van de twee parasites is woensdag 21 juni geplaatst in De Hoge Woerd. De komende weken zal deze Sainte Bazeille nr. 1 gebruiksklaar worden gemaakt voor de toekomstige huurder: het centrum natuur- en milieueducatie.
Zaterdag 24 juni 2006 is deze 'parasite in aanbouw' alvast geopend voor publiek. Van 10:00 - 17:00 uur organiseert Beyond een Open Huis en krijgen bezoekers tekst en uitleg over de bijzondere architectuur. De officiŽle opening van beide parasites is op 9 september 2006 tijdens het publieksfeest van Castellum Hoge Woerd. Hierbij zal ook de kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster aanwezig zijn.Plaatsing Parasite op 21 juni
Datum: woensdag 21 juni om 06:45
Locatie: de Hoge Woerd, Leidsche Rijn
Activiteit: Op 21 juni bungelt de parasite 'Sainte Bazeille' in twee delen boven Leidsche Rijn. Twee grote kraanwagens laten ze vervolgens voorzichtig op elkaar landen in de Hoge Woerd, in de zuidoosthoek van het Leidsche Rijn Park. De parasite (paviljoen) is ontworpen door de Franse kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster, en uitgewerkt door Asnova architecten te Utrecht. De kunstenaar zag deze naam ooit staan op een passerende vrachtwagen, en zij vond hem toepasselijk voor een gebouw dat makkelijk te transporteren moet zijn.

Op 21 juni om ongeveer 06.45 uur arriveert de kraanwagen vanuit Gouda met het eerste deel van de parasite (de silo) bij de Hoge Woerd. Rond 10.00 uur wordt vanuit Moerdijk de container verwacht, die meteen op de silo wordt geplaatst.

De officiŽle opening van beide parasites is op 9 september 2006 tijdens het publieksfeest van Castellum Hoge Woerd. Hierbij zal ook de kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster aanwezig zijn.
Dominique Gonzalez- Foerster
Datum: Voorziene plaatsing begin 2006
Locatie: Hoge Woerd
Activiteit: De door Dominique Gonzalez-Foerster ontworpen parasite St.Bazeille zal in tweevoud worden uitgevoerd en dienstdoen als een archeologie-basisstation in Hoge Woerd.

De rijke archeologische historie van Leidsche Rijn komt op de beoogde locatie bijna letterlijk aan de oppervlakte nabij een voormalig badhuis en de resten van het castellum.DOMINIQUE GONZALEZ-FOERSTER

In het werk van de Franse beeldend kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster (1965, woont en werkt in Parijs) speelt de symboliek van architectuur een belangrijke rol. Voor Documenta 11 in Kassel (2002) maakte ze onder de titel 'Park, plan d'evasion' een 'wereldpark' dat diverse elementen bevatte, waaronder een zeven ton zware lavasteen uit Mexico, een telefooncel uit Rio (Brazilie), een rozenstruik uit Le Corbusiers tuin in Chandigarh (India) en een lantaarnpaal uit Grenoble. Naast kunstinstallaties realiseert ze films - waaraan het Filmfilmfestival in Rotterdam in februari 2004 een retrospectieve wijdde -, richtte ze winkels in voor modeontwerper Balenciaga in New York, Londen en Parijs, en tekende ze voor de herinrichting van het metrostation 'Bonne Nouvelle' in Parijs. In haar ontwerp voor Ste Bazeille monteert ze verschillende sferen door elkaar door het gebruik van silovorm, een container en een 'catwalk'.