PROGRAMMA  PROJECTEN  ACTION RESEARCH  Coöperatie Terwijde  
Coöperatie Terwijde
Silke Wagner en Sebstian Stöhrer

Coöperatie Terwijde, juni/juli 2006
Silke Wagner en Sebastian Stöhrer (D)


De Duitse kunstenaars Silke Wagner en Sebastian Stöhrer hielden gedurende drie weken ‘open huis’ in Terwijde. Onder het motto ‘Everyone is an expert’ nodigde Silke Wagner inwoners van Leidsche Rijn uit om hun specialisme over te brengen op buurtgenoten. De Nomads in Residence diende daarbij als podium. De activiteiten, bedacht door bewoners, varieerden van een workshop ‘Maak je eigen didgeridoo’, dans- en zanglessen tot een les in mandala tekenen. Het hoge echtscheidingspercentage in Leidsche Rijn gaf aanleiding tot een bijeenkomst ‘gezellig ex-werpen’. Deze speelse variant op het idee ‘ex-pert’ was bedoeld om singles een positieve draai te laten geven aan alle verloren liefdes in de vinexwijk. Onder leiding van kunstenaar-kok Sebastian Stöhrer werd dagelijks de Never Ending Soup bereid, waarvan de ingrediënten bestonden uit verse producten die de bewoners zelf meenamen.
ACTIVITEITEN

Silke Wagner en Sebastian Stohrer
Datum: 16 juni t/m 9 juli
Locatie: Nomads in Residence, Emmerich Kalmanlaan 12, Leidsche Rijn
Activiteit: Van 16 juni t/m 9 juli 2006 verblijft kunstenaar Silke Wagner in de Nomads in Residence. In deze kunstenaarswoning (ook wel nr. 19 genoemd) in Terwijde houdt ze gedurende deze periode open huis voor de bewoners van Leidsche Rijn. Onder het motto 'Everyone is an expert' nodigt Silke Wagner hen uit om hun specialisme over te brengen op buurtgenoten. De Nomads in Residence functioneert daarbij als podium.
Er zijn veel voorbeelden denkbaar. Zo biedt de multifunctionele woning ruimte voor een workshop salsa dansen, boetseren of bloemschikken. Maar ook is het een geschikte plek voor het geven van lezingen, Turkse taallessen, cursus belastingaangifte invullen, lesje fietsbandplakken, wedstrijd pingpongen, filmvertoningen etcetera. Er is een keuken, dus het geven van speciale kooklessen behoort ook tot de mogelijkheden. Het programma is voor iedereen toegankelijk, met uitzondering van politieke partijen.

Gedurende drie weken staat de Never ending Soup van Sebastian Stöhrer te pruttelen. Ingredienten: door u zelf mee te brengen. Kom langs en draag bij aan dit smakelijk portret van Leidsche Rijn.Geef je op voor Coöperatie Terwijde:

Everyone is an expert, dus vertoon je kunsten in een gratis ruimte in Terwijde (Leidsche Rijn)

Heb je een speciaal talent en wil je dat anderen leren? Ben je ergens goed in of weet je ergens veel vanaf? Speel je in een band en zoek je een podium voor een optreden? Ben je fan van een speciale film en wil je die op groot scherm projecteren? Laat het ons weten, want interessante voorstellen krijgen een plaats in het programma Coöperatie Terwijde.

Voorstellen (inclusief contactgegevens en indien er kosten aan verbonden zijn inclusief budget) kunnen tot maandag 12 juni 2006 worden opgestuurd, bij voorkeur per email:

Gemeente Utrecht
Bureau Beyond
T.a.v. Petra Mijjer (hoofd programmering)
Postbus 8613
3503 RP Utrecht

Bureaubeyond@utrecht.nlSilke Wagner en Sebstian Stöhrer

Silke Wagner (1968, Göppingen) woont en werkt in Frankfurt am Main, Duitsland. Ze studeerde 'beeldende kunst' aan de Städelschule in Frankfurt am Main van 1994 - 2000. Wagner is geïnteresseerd in vragen omtrent (het gebruik van) de publieke ruimte. In haar werk snijdt ze actuele sociaal politieke thema's aan en creëert ze ruimtes waar mensen samen kunnen komen en kunnen communiceren.

Sebastian Stöhrer (1968, Freiburg) woont en werkt in Frankfurt am Main, Duitsland. Hij studeerde 'beeldende kunst' aan de Städelschule- in Frankfurt am Main van 1993-1999. Stöhrer werkt als een beeldhouwer. Voedsel is een van de materialen die hij daarbij gebruikt. In zijn werk staan sculpturale, functionele en sociale vragen centraal.


ANDER WERK

SILKE WAGNER
Een van haar meest recente werken (“When Saturday Comes”, 2006) maakt deel uit van de expositie „Das große Rasenstück“ die tijdens het WK 2006 plaatsvindt in de openbare ruimte van Nürnberg, Duitsland. “When Saturday comes” toont gekleurde neon portretten van Sócrates, Cesar Luis Menotti, Johann Cruyff, Birgit Prinz und Mia Hamm, Diego Armando Maradona, Justin Fashanu en anderen. Wagner koos voor deze personen vanwege de sociaal-politieke betekenis die ze hebben binnen zowel het voetbal als de maatschappij.


When Saturday Comes, 2006

Silke Wagners project "Bürgersteig (2001/2002)" bezocht gedurende 18 maanden de drie Duitse steden Essen, Frankfurt en Munster. Ze schafte een VW minibus aan die tijdens het project werd gebruikt door verschillende politieke partijen in de drie steden. De minibus, die door elke partij naar eigen wens werd aangepast, diende als mobiel informatie-punt, vervoermiddel en projectwagen. De gebruiksvorm en de lokale projecten werden in samenwerking met de partijen ontwikkeld. In Munster werd de bus bijvoorbeeld gebruikt door een informele partij (www.aktion-fluchtwagen.de) samengesteld uit een spectrum van anarchistische, anti-racisme en anti-nucleaire wapens-initiatieven. Www.aktion-fluchtwagen.de beschilderde als "vluchtelingen-vervoer" en gebruikte hem tijdens activiteiten die te maken hadden met vluchten en migratie.
In Frankfurt werd de bus gebruikt door het Kein Mensch ist Illegal netwerk voor hun "Deportation Class" campagne naar aanleiding van de dood van Amir Ageeb tijdens zijn deportatie. Deze campagne had als doelwit de vliegmaatschappijen die een belangrijke link vormen in het deportatie-proces. De minibus werd compleet verbouwd en overgeschilderd in Lufthansa-belettering met de tekst “Lufttransa Deportation Class” en “www.deportation-alliance.com”. Lufthansa is leider in de deporatie-'business' en Frankfurt de belangrijkste deportatievluchthaven van Duitsland. Lufthansa probeerde het gebruik van de bus te verbieden maar Wagner beriep zich op haar recht op vrijheid van meningsuiting en werd door de rechtbank in haar gelijk gesteld.


Buergersteig (2001/2002)