PROGRAMMA  PROJECTEN  ACTION RESEARCH  Cinema/Studio  
Cinema/Studio
Apolonija Sustersic

Cinema/Studio, september 2004, Terwijde
Apolonija Šušteršič (SL)


Het project Cinema/Studio was in eerste instantie bedoeld als voorbereidend onderzoek voor de bouw van een kunstenaarshuis in Leidsche Rijn. Šušteršič beproefde het huis op de mogelijkheid van wonen en werken in een tegelijk private en publieke sfeer. De Nomads in Residence/No. 19 van Bik Van der Pol en Korteknie Stuhlmacher Architecten bood onderdak aan een bioscoop en workshops voor kinderen, en deed dienst als kunstenaarsstudio, woonvertrek en ontvangstruimte. De bioscoop, met een door het Holland Animation Film Festival samengesteld kinderprogramma, maakte de woning publiek toegankelijk. Enerzijds gaf Šušteršič hiermee gehoor aan de roep om meer voorzieningen in dit nieuwe stadsdeel, anderzijds gebruikte ze het bioscoopbezoek voor haar onderzoek naar het dagelijks leven van moeders met jonge kinderen in Leidsche Rijn. Moeders werden uitgenodigd om tijdens de voorstelling met de gastvrouw van gedachten te wisselen. Behalve moeders en kinderen ontving Šušteršič wekelijks wisselende gasten deskundig op terreinen variërend van stedenbouw tot gender-problematiek. Met haar gesprekspartners behandelde ze vraagstukken als: hoe komt een ervaring van stedelijkheid tot stand, en welke sociale en economische factoren spelen een rol bij het ontstaan van nieuwe voorzieningen. Haar verblijf werd afgesloten met een feestelijke presentatie van de animatiefilmpjes, gemaakt door kinderen uit de wijk tijdens de workshops.Šušteršič heeft het kunstenaarshuis niet letterlijk gebouwd. In haar woorden: ‘Uiteindelijk bouwden we het huis niet, we voerden het uit!’ Ter afronding van dit Action Research-project verschijnt in 2009 de door Šušteršič uitgegeven publicatie Cinema/Studio. A Notebook for Spatial Research – Case Study: Leidsche Rijn, Utrecht.


Apolonija Sustersic

Apolonija Šušteršič (1965, Ljubljana) woont en werkt in Amsterdam en Stockholm, waar zij hoofd is van de afdeling Monumentale Kunsten van de Royal Academy of Arts. Sustersic is beeldend kunstenaar en architect.

Zij studeerde architectuur aan de universiteit te Ljubljana en verbleef van 1994 - 1996 aan de Rijksacademie te Amsterdam. Sustersic is ge?nteresseerd in aan stedenbouw verwante vraagstukken als: hoe komt een ervaring van stedelijkheid tot stand? Wat kenmerkt het suburbane (gezins)leven en welke sociale en economische factoren spelen een rol bij het ontstaan van culturele voorzieningen? In Luxemburg (Manifesta 2, 1998) en Berlijn (Biënnale 2001) installeerde Sustersic respectievelijke een Juice Bar en een City Lounge. De ontspanningsruimtes dienden als plek van ontmoeting en kennisoverdracht. In opdracht van Casco (Utrecht, 2001) presenteerde ze Home Design Service: inwoners van Leidsche Rijn kregen gratis advies over interieurinrichting.