PROGRAMMA  PROJECTEN  PARASITES  Viva el Monopatin  
Viva el Monopatin
MAURER UNITED ARCHITECTS

Viva el Monopatin, 2003
Maurer United Architects (NL)
VERNIETIGD


De architectonische installatie Viva el Monopatin (Leve het skateboard) is in eerste instantie bedoeld als een monumentale hommage aan de skatecultuur. Het werk is ontworpen in opdracht van Beyond voor de manifestatie Parasite Paradise en zou na de tentoonstelling een plek krijgen in de wijk.


Foto: Ralph Kämena

De maten van deze hagelwitte installatie zijn afgestemd op die van een vrachtwagen. De halfpipe is daardoor relatief smal. Bovendien is de skatebaan van boven omsloten door wanden, wat bij de skater een ervaring van claustrofobie kan wekken. Voor de geoefende sporter ligt hierin juist de uitdaging. Het werk is op te vatten als een eerbetoon aan die gevaarlijke kunst: het opzoeken van grenzen. De ironie wil dat dit aspect (‘gevaarlijke kunst’) ook het lot van het werk heeft bepaald. De installatie is in 2005 als kunstwerk tentoongesteld in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Plaatsing in Leidsche Rijn is nooit gelukt omdat het werk niet voldoet aan de strenge veiligheidseisen voor speeltoestellen. De architecten zijn op hun beurt niet akkoord gegaan met een symbolische opstelling in een park (met hek eromheen en het bordje ‘niet betreden’).
ACTIVITEITEN

MAURER UNITED
Datum: 1 oktober 2005 t/m 29 januari 2006
Locatie: Van Abbemuseum Eindhoven
Activiteit: Het Van Abbemuseum te Eindhoven heeft het werk Viva El Monopatin van het kunstenaarsduo Maurer United tijdelijk van Beyond geleend.

MAURER UNITED ARCHITECTS

De Architecten Marc Maurer en Nicole Maurer ontwikkelen onder de naam Maurer United Architects architecturale objecten en tentoonstellingsinrichtingen.

In samenwerking met hun opdrachtgevers - veelal uit het culturele veld - en bovendien vaak in samenspraak met de toekomstige gebruikers, ontwerpen zij specifieke en functionele gebruiksarchitectuur zoals een skateramp of een mobiel restaurant. Wat deze ontwerpen kenmerkt is dat het niet alleen bijzondere objecten zijn maar dat ze bovendien uitermate geschikt zijn voor hun functie. De ontwerpers richten zich hierbij specifiek op de (sub-)cultuur waarop het project zich richt en stellen zich vervolgens dienstbaar op om aan de wensen van de gebruiker tegemoet te komen. Met hun projecten tasten zij de grenzen van de architectuur af. Deze ontwerphouding maakt hun projecten dan ook bijzonder.

Voor hun werk ontvingen zij zowel in Nederland als daar buiten vele prijzen, onder andere de Charlotte Köhler prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Bekijk de website van Maurer United Architects


ANDER WERK

URBANTETRIS

Bijdrage van Maurer United aan de Mobiele Groepstentoonstelling
´Wij Wonen - 100 Jaar Woningwet´. Foto: Martin Kamstra/Brains UnlimitedMU BOWL

Ontwikkeld door Maurer United in samenwerking met de TU Eindhoven, in opdracht van de Witte Dame Eindhoven. Foto: Maarten van Viegen


BOERENWERELDKEUKEN

Een mobiel restaurant gemaakt voor ´Het Jaar van de Boerderij´(2004) in opdracht van Brains Unlimited. Foto: Johannes Abeling/Brains Unlimited.