PROGRAMMA  PROJECTEN  PARASITES  De Parasol  
De Parasol
MILOHNIC EN PASCHKE

De Parasol, 2001–2004, Vleuterweide
Milohnic & Paschke (D) i.s.m. Resonatorcoop


Twee stalen zeecontainers vormen de basis van ‘De Parasol’. In samenwerking met architectenbureau Resonatorcoop hebben Daniel Milohnic en Dirk Paschke deze containers omgebouwd tot een soort shelter voorzien van een houten terras, overdekt door een constructie van bamboe en Chinese parasols. Van alle parasites in Leidsche Rijn is dit de meest mobiele gebleken. Op zijn trektocht is de vorm ervan meerdere malen aangepast. De parasite is oorspronkelijk ontworpen voor de tentoonstelling ‘Mobiele architectuur op het Storkterrein’ (2001). In aangepaste vorm verschijnt deze ‘Mobile unit-shed’ op de tentoonstelling ‘Parasite Paradise’. Daarna krijgt de parasite, onder de nieuwe naam ‘De Parasol’, een plaats aan de rand van de wijk Vleuterweide. Daar doet het dienst als ontmoetingsplek voor jongeren. Welzijnsstichting De Haar voert het beheer en organiseert er activiteiten zoals jongerendisco’s. De parasite is berucht én geliefd en maakt de parasol een tijdje tot beeldmerk van de stichting.


Foto: Misha de Ridder


De Parasol tijdens Parasite Paradise (2003). Foto: Ralp Kämena

De kwetsbare Chinese parasols worden in 2005 vervangen door een duurzame variant. De tiki-parasols roepen, net als de Chinese, exotische oorden in herinnering. De streng ogende stalen containers verwijzen op hun beurt naar het zware zeemansbestaan. Die dubbelzinnigheid tekent ook het pioniersleven te midden van zandhopen in Leidsche Rijn. In 2007 is ‘De Parasol’ overgenomen door de gemeente Breukelen nadat het buurtcentrum haar definitieve locatie in het voorzieningencluster de Weide Wereld heeft betrokken. Daar behoudt het buurtcentrum de naam ‘De Parasol’


Foto: Lex Rijkers


ACTIVITEITEN

Verhuizing naar Breukelen
Datum: 26 april rond 10.00 uur
Locatie: Professeurperenlaan 1, Vleuterweide

Activiteit: Na zo'n vier jaar intensief gebruik op de huidige locatie in Leidsche Rijn wordt de BEYOND parasite De Parasol donderdag a.s. 26 april rond 10:00 uur naar Breukelen getransporteerd. De Parasol functioneerde de afgelopen jaren als tijdelijk buurtcentrum van Zuwe Welzijn, in afwachting van hun definitieve onderkomen in Gebouw Weidewereld dat binnenkort wordt opgeleverd. In Breukelen zal De Parasol eenzelfde soort functie krijgen.
Kerstmarkt
Datum: zaterdag 24 december 2005
Locatie: Openingstijden: 18:00 - 20:30 uur
Activiteit: Welzijn de Haar organiseert samen met bewonbers een kerstmarkt in De
Parasol: met optredens van ondermeer Rijnwaarden en er zullen
kerstliederen worden gezongen. Voor meer informatie: 030-6620458 of
deparasol@hotmail.comNieuwe terrasoverkapping
Datum: zaterdag 17 december 2005
Locatie: Openingstijden: 14:00 - 15:00 uur
Activiteit: Het buurthuis De Pararsol krijgt een make-over. De traditionele Chinese parasols hebben twee jaar dienstgedaan als overkapping van het terras. Zij zullen wordenvervangen door een andere exotische variant: Tiki parasols. De Parasol wisselt van werelddeel en reist van Azië naar de Stille Zuidzee: de fleurige raffia parasols verwijzen naar het zonnige Hawaii. Op zaterdagmiddag 17 december 2005 om 14:00 zijn de kunstenaars aanwezig tijdens de installatie van de Tiki parasols. Bewoners en geïnteresseerden zijn van harte welkom voor een ontmoeting met de kunstenaars.Plaatsing
Datum: vrijdag 9 april 2004
Locatie: Professeurperenlaan 1 Vleuterweide
Activiteit: plaatsing parasite op locatie

MILOHNIC EN PASCHKE

Daniel Milohnic en Dirk Paschke maakten eerder deel uit van Phantombüro, een groep kunstenaars die zich bezighoudt met projecten in de openbare ruimte. In die tijd realiseerden ze het project Hafenbad (1996), een uit twee grote stalen containers bestaand zwembad dat was neergezet op een industrieterrein in Frankfurt. De onverwachte aanwezigheid van een zwembad op die plek was een groot zomersucces.