PROGRAMMA  PROJECTEN  REGIEKUNSTENAARS  WAPLA  
WAPLA

Wapla, 2003, Leidsche Rijn
NIET GEREALISEERD

Deelnemers: Barend Koolhaas, Marcel Smink, Bureau Dolte, Frank de Bruijn, Hans Eneman, Kaptein Roodnat, Marcel Schmalgemeijer, BAR Architecten.


Voor Leidsche Rijn is een milieuvriendelijk afwateringssysteem ontworpen waarbij het regenwater niet via het riool wordt afgevoerd, maar in de bodem bezinkt. Omdat het wassen van autoís bodemvervuiling veroorzaakt, is besloten speciale autowasplaatsen te realiseren waar het vuile water wordt verzameld. In samenwerking met Bureau Venhuizen en Projectbureau Leidsche Rijn heeft Beyond acht kunstenaars voorgesteld om een ontwerp te maken voor een bijzondere autowasplaats (Wapla) in Leidsche Rijn. De Wapla wordt daarmee een zeer bruikbare en markante buurtvoorziening.

In september 2003 worden acht ontwerpen gepresenteerd aan een werkgroep van betrokkenen. Zowel de branchevereniging als de toekomstige gebruiker en klant (vertegenwoordigd door de wijkraad Leidsche Rijn) heeft de ontwerpen besproken en uitvoerbaar bevonden. In december 2003 verschijnt de verkoopcatalogus WAPLA. De kunst van het autowassen, die wordt aangeboden aan potentiŽle exploitanten van een autowasplaats in Leidsche Rijn. Er wordt enthousiast gereageerd, maar geen van de exploitanten durft uiteindelijk het risico aan. Ze verwachten onvoldoende inkomsten om de kosten voor de uitvoering en exploitatie van de bijzondere autowasplaatsen te dekken.


Autowasplaats Leidsche Rijn


BAR (Joost Glissenaar en Klaas van der Molen)

In de spiegelende wanden van deze tempel voor de auto, kan de automobilist te allen tijde zijn bolide bewonderen!


De Scharrelwasplaats


Frank de Bruijn

Al scharrelend op dit autowas-erf kan de automobilist een plaatsje vinden om zijn auto te stofzuigen en vervolgens te wassen met een tuinslang of met geavanceerde apparatuur


Meer Wapla


Bureau Dolte (Herald Roelevink)

Hier krijg je meer wapla voor je geld. De automobilist kan hier niet alleen zijn auto zuigen en wassen, maar er ook aan klussen of een kop koffie drinken.


Autowasplaats


Marcel Schmalgemeijer

Deze glossy Wapla is in gesloten toestand zeer zeker ook de moeite waard.


De Transformer, So Fresh and So Clean


Barend Koolhaas

Met dit multifunctionele dak kan de exploitant zijn Wapla omtoveren tot een openluchtbioscoop, een basketbalcourt of een plein met fontein.


De Constructie


Hans Eneman

De waterreservoirs rondom de sculpturale overkapping zijn niet alleen functioneel maar houden ook ongewenste gasten op afstand.


Wapla


Kaptein Roodnat (Stijn Roodnat en Marleen Kaptein)

Het terrein van deze Wapla is een grote wasbak van 800m2 bedekt met een tralievloer. Eigenlijk is het ťťn groot afdruiprek.


De Lucht


Marcel Smink

Deze Wapla past helemaal bij de ideeŽn over milieu in Leidsche Rijn. Hij werkt op zonnenergie, hergebruikt al het water en uiteraard wordt er alleen met biologische middelen gewassen.