PROGRAMMA  PROJECTEN  REGIEKUNSTENAARS  Onderspoor  
Onderspoor
NL Architects

Onderspoor (schetsontwerp)
NL Architects (Kamiel Klaasse)
NIET GEREALISEERD


Dwars door Leidsche Rijn loopt de spoordijk van Utrecht richting Den Haag – Rotterdam. Onderdeel van de stadsuitbreidingsplannen van Utrecht is dat de spoordijk wordt verbreed en verhoogd, en het traject wordt verdubbeld. In 2004 opent langs dit tracé station Terwijde.

In totaal vijftien spoortunnels zullen over enkele jaren de dijk doorsnijden en het noordelijk deel van Leidsche Rijn verbinden met het zuidelijk deel. Omdat de tunnels daarmee een belangrijk dagelijks verbindingspunt zullen worden tussen de wijken van Leidsche Rijn, heeft Beyond een studieopdracht uitgeschreven om de mogelijkheid te onderzoeken de tunnels te verlevendigen. Architect Kamiel Klaasse van NL Architects in Amsterdam ontwerpt een modulair wandensysteem voor acht van deze tunnels. De onderdoorgangen worden in dit plan getransformeerd tot actieve ruimtes voor bijzondere ervaringen. Het modulaire systeem biedt allerlei mogelijkheden. Ze bieden plaats aan beeldprojecties, vitrines, podia en zitjes. Zelfs de mogelijkheid van een interne skatebaan wordt overwogen. Het ontwerp van NL Architects is voorgelegd aan onder anderen ProRail en Holland Railconsult, de bouwers van de spoorverbreding, zodat na goedkeuring de plannen kunnen worden meegenomen in het bestek. Door het complexe samenwerkingsverband en een te beperkt budget vinden de plannen uiteindelijk geen doorgang.


NL Architects

NL Architects, gevestigd in Amsterdam, is het bureau van de architecten Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse en Mark Linneman. Zij werken sinds 1997 samen en realiseerden zeer uiteenlopende projecten: van een vaas voor Cor Unum (Den Bosch) tot de nieuwe winkelinrichting van de Mandarina Duck (Parijs). Zij verzorgden de Nederlandse bijdrage aan de Architectuur Biennale 2000 (Venetië) en ontwierpen in 1999 Funen, een bijzonder woningenblok met een tuin als dak, nabij het centrum van Amsterdam waarvan alle woningen een andere indeling hebben maar wel allemaal dezelfde inhoud van 633 m3.

NL Architects en Utrecht zijn geen onbekenden voor elkaar. Twee keer eerder bleken zij een "winnende" combinatie op te leveren. Met hun ontwerp voor het WOS8 werd NL Architects winnaar van de Designprijs Rotterdam 2001. Het WOS8 is een van de wateroverdrachtstations in Leidsche Rijn, dat de warmte van het koelwater van een energiecentrale omzet in warmte voor woningen. Het zwarte bouwwerk is een polyurethaan omhulsel voor dit systeem. En de kwaliteit van het ontwerp zit in het feit dat dit omhulsel ook een functionele kwaliteit biedt voor andere gebruikers. Jongeren kunnen er tegen op klimmen en er basketballen maar het biedt ook een schuilplaats voor gierzwaluwen.

Een tweede ontwerp in de Uithof in Utrecht leverde ook een winnaar op. Het masterplan voor het universiteitscomplex De Uithof werd ontwikkeld door Rem Koolhaas/ OMA. Dit maakte van De Uithof een volwaardig stadsdeel, waar ook gewoond wordt. Er was behoefte aan verpozen en vermaak, en dus ontwierpen NL Architects de BasketBar, een cafe met een knaloranje basketbalveld op het dak. Hiervoor kreeg het bureau in 2003 de Rietveldprijs 2003, de Architectuurprijs van de gemeente Utrecht.

Voor meer informatie, zie: www.nlarchitects.nl