Warning: The magic method __get() must have public visibility and cannot be static in /var/www/vhosts/beyondutrecht.nl/httpdocs/stembus/lib/view.class.php on line 28 Warning: The magic method __set() must have public visibility and cannot be static in /var/www/vhosts/beyondutrecht.nl/httpdocs/stembus/lib/view.class.php on line 33 Beyond Leidsche Rijn -> Beeldenpark
 Kunst in het Leidsche Rijn Park   
 


 

Zilvinas Landzbergas


Het 'gat van serton' is een plek in het huidige Leidsche Rijn Park waar veel oude bewoners herinneringen aan bewaren: kinderen gebruikten het waterbassin lange tijd als zwembad. Zilvinas Landzbergas heeft de oude functie van het bassin willen behouden en intensiveren door voor deze plek een kunstwerk te ontwerpen. Hij baseerde zijn werk op een plattegrond van een imaginaire stad en de activiteit die men er van bovenaf zou kunnen gadeslaan. Die vermeende activiteit is nu weerspiegeld in de beweging van het water: op een vlakke plaat rust een groot ovalen waterbassin, waarlangs het water naar beneden sijpelt. Het stroomt over het ruwe oppervlak van de buitenkant van de plaat langs een tweetal aflopende treden naar de vijver. Midden in het gladde en spiegelende bassin bevindt zich een klein, niet identificeerbaar object, als een fetisj van een verloren gegane beschaving.


het 'gat van serton', foto: Merijn van der Vliet

Het werk van Zilvinas Landzbergas speelt met onze waarneming, bijvoorbeeld door licht, water of Op-Artachtige patronen te gebruiken. Hij combineert ze met compilaties van alledaagse voorwerpen en sculpturale of architectonische elementen. De referenties aan het communistische verleden van het voormalige Oost Europa en hoe dat vandaag in herinnering wordt gebracht, zijn in zijn werk op dubbelzinnige wijze aanwezig. Ze geven uitdrukking aan een utopisch verlangen maar eveneens aan een onmogelijkheid. Hiernaast zoekt Landzbergas in zijn installaties, net als dit werk in het park, naar de plek die het kunstwerk, als object of als fysiek verschijnsel, in de publieke ruimte kan innemen.Zilvinas Landzbergas (Kaunas, Litouwen, 1979) volgde kunstopleidingen in Litouwen en Salzburg en werkte aan De Ateliers in Amsterdam. Hij had solopresentaties in onder andere Vilnius (Contemporary Art Center, 2008), Amsterdam (Galerie Fons Welters, 2007) en Oxford (Modern Art Oxford, 2005). Tijdens de Art Amsterdam in 2008 ontving hij de Thieme Art Award voor meest veelbelovende jonge kunstenaar.


 
 


Ander werk

 
 


 
Beyond is in 2009 ten einde gekomen. Als 'afscheidscadeau' realiseerde Beyond zeven kunstwerken van internationaal vermaarde kunstenaars. William Speakman (NL) i.s.m. Gijs Frieling (NL), Daniel Roth (DE), Mathilde ter Heijne (NL), Lucas Lenglet (NL), Fernando Sanchez Castillo (SP), Rob Voerman (NL) en Zilvinas Landzbergas (LT) maakten allemaal een werk.

Download hier de uitnodiging en het programma