Warning: The magic method __get() must have public visibility and cannot be static in /var/www/vhosts/beyondutrecht.nl/httpdocs/stembus/lib/view.class.php on line 28 Warning: The magic method __set() must have public visibility and cannot be static in /var/www/vhosts/beyondutrecht.nl/httpdocs/stembus/lib/view.class.php on line 33 Beyond Leidsche Rijn -> Beeldenpark
 Kunst in het Leidsche Rijn Park   
 


 

Daniel Roth


De serie 'anonieme monumenten' die Daniel Roth voor het Beeldenpark Leidsche Rijn ontwikkelde, is een verwijzing naar de zoektocht van Daniel 25 (het personage uit de roman Mogelijkheid van een Eiland van Michel Houellebecq) naar de restanten van een verloren gegane menselijke wereld. Op het moment dat Daniel Roth de opdracht voor het beeldenpark kreeg, was hij net het boek van Houellebecq aan het lezen. Het idee voor zijn werk baseerde hij op een eeuwenoude begraafplaats in zijn huidige woonplaats Bazel. Hij stelde zich een ondergronds labyrint voor, dat zou ontstaan als de ruimtes onder de grafstenen met elkaar verbonden zouden worden. De mallen die de kunstenaar van de originele grafstenen maakte, zijn zodanig bewerkt dat namen en data verdwenen zijn, en door versmelting van de oorspronkelijke afgietsels getransformeerd in een amorfe vorm. De monumenten zouden overblijfselen uit het verleden kunnen zijn, maar dat verleden zou zich eveneens in de toekomst kunnen bevinden.


1e schetsontwerp

In de installaties, tekeningen en sculpturen van Roth worden fictieve verhalen, folkloristische vertellingen en moderne stadslegenden weergegeven. Veel van Roths werken kenmerken zich door een gebrek aan relatie tussen de ervaring van ruimte en een rationeel begrip daarvan. Hij bedenkt bewijs voor verborgen tunnels, geheime kamers en onderaardse bossen door gebruik te maken van verschillende media, waarin elk zorgvuldig geconstrueerd onderdeel wijst op waarheden die verborgen zijn achter de façade van het dagelijkse leven.Daniel Roth (Schramberg, Duitsland, 1969) woont en werkt in Bazel en Karlsruhe. Hij studeerde aan de Staatliche Akademie der Bildenden Künste in Karlsruhe en had solopresentaties in onder andere Amsterdam (Galerie Fons Welters, 2009), Bonn (Kunstmuseum, 2008) en Tokyo (Hiromi Yoshi Gallery, 2006).


 
 


Geluidsfragment Maria Barnas


Klik HIER en luister naar een verhaal van Maria Barnas die zich liet inspireren door de anonieme monumenten van Daniel Roth.


 
 


 
Beyond is in 2009 ten einde gekomen. Als 'afscheidscadeau' realiseerde Beyond zeven kunstwerken van internationaal vermaarde kunstenaars. William Speakman (NL) i.s.m. Gijs Frieling (NL), Daniel Roth (DE), Mathilde ter Heijne (NL), Lucas Lenglet (NL), Fernando Sanchez Castillo (SP), Rob Voerman (NL) en Zilvinas Landzbergas (LT) maakten allemaal een werk.

Download hier de uitnodiging en het programma