Warning: The magic method __get() must have public visibility and cannot be static in /var/www/vhosts/beyondutrecht.nl/httpdocs/stembus/lib/view.class.php on line 28 Warning: The magic method __set() must have public visibility and cannot be static in /var/www/vhosts/beyondutrecht.nl/httpdocs/stembus/lib/view.class.php on line 33 Beyond Leidsche Rijn -> Beeldenpark
 Kunst in het Leidsche Rijn Park   
 


 

William Speakman en Gijs Frieling


De vondst van overblijfselen van oerbossen in de omgeving van Utrecht inspireerde William Speakman voor het ontwerp van zijn kunstwerk voor het Beeldenpark Leidsche Rijn. Wood chapel kan daarnaast eveneens worden gezien als een verwijzing naar het nieuwe bos dat in het park zal ontstaan - het Leidsche Rijn Park zal daardoor pas na enkele decennia echt voltooid zijn. Het kunstwerk is gebaseerd op het principe van een houtopslagplaats, een plek waar hout wordt gedroogd om later te verwerken. Het open houten bouwwerk doet denken aan een Amerikaanse boerenschuur, maar ook aan een Oriëntaalse kapel of pagode. Door de verschillende opengewerkte wanden heeft de ruimte een bijzondere lichtinval, waardoor het interieur dat door Gijs Frieling met folkloristische motieven is beschilderd, een verheven sfeer verkrijgt.De fijne esthetiek van het werk en het ambachtelijke karakter zijn typerend voor de werken van Speakman. De fysieke ervaring van de ruimte, en de intensivering van een individuele beleving vormen vaak uitgangspunt in zijn ontwerpen. Zijn ontwerpen zijn erop gericht alle zintuigen aan te spreken.In de realisatie van de Wood Chapel is samengewerkt met Stichting De Bouwloods in Leidsche Rijn.William Speakman (Hexham, Engeland, 1968) woont en werkt in Bern (CH). Hij studeerde in 1993 af aan de Academie St. Joost in Breda. Sindsdien had hij solopresentaties in onder andere Amsterdam (2x2 projects, 2008), Den Bosch (Artis, 2002) en Bern (Kunsthalle, 2002). Hij ontwierp verschillende werken voor de openbare ruimte, onder andere voor het Ministerie van Sociale Zaken in Den Haag, de Dampfcentrale in Bern, IWI/VWA in Den Haag en bij Hof ’t Spoor in Leidsche Rijn.
 
 


 
Beyond is in 2009 ten einde gekomen. Als 'afscheidscadeau' realiseerde Beyond zeven kunstwerken van internationaal vermaarde kunstenaars. William Speakman (NL) i.s.m. Gijs Frieling (NL), Daniel Roth (DE), Mathilde ter Heijne (NL), Lucas Lenglet (NL), Fernando Sanchez Castillo (SP), Rob Voerman (NL) en Zilvinas Landzbergas (LT) maakten allemaal een werk.

Download hier de uitnodiging en het programma