Warning: The magic method __get() must have public visibility and cannot be static in /var/www/vhosts/beyondutrecht.nl/httpdocs/stembus/lib/view.class.php on line 28 Warning: The magic method __set() must have public visibility and cannot be static in /var/www/vhosts/beyondutrecht.nl/httpdocs/stembus/lib/view.class.php on line 33 Beyond Leidsche Rijn -> Beeldenpark
 Kunst in het Leidsche Rijn Park   
 


 

Rob Voerman


Rob Voerman ontwierp voor het Beeldenpark Leidsche Rijn een autonoom bouwwerk, dat het midden houdt tussen een lichtbaken en een moderne ruïne. Het werk oogt evenzo archaïsch als futuristisch, en door het gebruik van glas-in-lood (of eigenlijk staal), waardoor het 's avonds licht geeft, roept het ook religieuze associaties op. Het idee voor het werk ontstond toen Voerman een foto van een afgebrande kerk in Kroatië in een krant zag. Het beeld lijkt verleden en toekomst te verbinden: groei, bloei en verval worden erin gesymboliseerd.In zijn werk transformeert Rob Voerman vaak verlaten gebouwen, auto's of andere voorwerpen tot constructies die enerzijds utopisch aandoen en aan de andere kant een subversieve of sinistere kant hebben. Kenmerkend is hierbij de zoektocht naar een symbiose tussen de eenvoudige levenswijze van archaïsche culturen en de hoog ontwikkelde samenleving van vandaag. Hij reageert hiermee op de overgeorganiseerde Nederlandse samenleving, waar gevaar, verloedering en chaos uit het dagelijks leven verbannen lijken te zijn. Zijn ambitie om deze realiteit te veranderen of te manipuleren leidt de laatste jaren tot werken die ook daadwerkelijk in gebruik genomen kunnen worden. Ook het werk in het beeldenpark verondersteld een zeker gebruik; er kan overheen gewandeld worden of het kan als podium dienen.

Rob Voerman (Deventer, 1966) woont en werkt in Arnhem en studeerde aan de CABK in Kampen. Hij had solo-presentaties in onder andere Brussel (Art Brussels, 2008), Amsterdam (Upstream Gallery, 2007) en Londen (The Architectural Association, 2006).


 
 


 
Beyond is in 2009 ten einde gekomen. Als 'afscheidscadeau' realiseerde Beyond zeven kunstwerken van internationaal vermaarde kunstenaars. William Speakman (NL) i.s.m. Gijs Frieling (NL), Daniel Roth (DE), Mathilde ter Heijne (NL), Lucas Lenglet (NL), Fernando Sanchez Castillo (SP), Rob Voerman (NL) en Zilvinas Landzbergas (LT) maakten allemaal een werk.

Download hier de uitnodiging en het programma